Subota, 22 lipnja, 2024
spot_img
Više

  Najnovije objave

  Turistička pristojba i članarina u 2020.

  Davanja za obiteljski smještaj u 2020. godini

  Ovih je dana na savjetovanje sa zainteresiranom javnošću upućen prijedlog Izmjena i dopuna Pravilnika o dopuni pravilnika o oslobađanju od plaćanja turističke pristojbe za osobe koje pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu ili na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

  Na sljedećem linku možete pročitati do sada iznijete primjedbe i prijedloge. Predlažemo da se i Vi aktivno uključite i napišete svoje mišljenje.

  Inače ova godina je specifična po prosječnom padu fizičkog turističkog prometa za 50% a za toliko su već ranijom odlukom umanjene turistička pristojba i turistička članarina. Porez na dohodak nije umanjen već je oproštena jedna rata (25% ukupnog zaduženja).

  Navedenim prijedlogom izmjena Pravilnika želi se osloboditi od plaćanja pristojbe i članarine one domaćine koji su odjavili kategorizaciju u prvoj polovini tekuće godine i koji nisu imali evidentiran promet. Također oslobađanje je predviđeno za krajeve pogođene teškim potresom (Zagreb i okolica), odnosno domaćinstva čiji su objekti označeni oštećenima.

  Ova pitanja otvaraju nova: plaćanje turističke pristojbe, poreza i članarine po prometu umjesto u paušalnom iznosu, pitanje kriterija članstva i zastupljenosti obiteljskog smještaja u tijelima turističke zajednice, pitanje pogodnosti koje donose članarine i konačno pitanje ukidanja članarine. U svakom slučaju puno je tema za raspravu. Nadamo se da će biti mogućnosti o istima raspravljati na mjestima na kojima se predlažu i donose pravilnici i zakoni a to su Hrvatski sabor i Ministarstvo turizma i sporta.

  Latest Posts

  Ne propustite

  Newsletter

  Ostanite u kontaktu i primajte najnovije savjete!