Subota, 22 lipnja, 2024
spot_img
Više

  Najnovije objave

  “Covid putovnica”

  EU digitalna COVID potvrda

  Još u predsezoni na online radionicama govorili smo o planu uvođenja tako zvanih „covid putovnica“ kojima bi se pojednostavilo putovanje među zemljama članica Europske unije. Naime i prije stavljanja ovog pitanja na dnevni red EU parlamenta, pojedine zemlje članice Eua su već bile propisale uvjete za siguran prelazak državne granice. Ti su uvjeti naknadno objedinjeni u jednu potvrdu koja je nazvana „covid putovnica“.

  Covid potvrda se može zatražiti putem digitalne platforme e-građani ali i osobno putem poslovnica HZZOa.

  Tko može dobiti potvrdu?

  Osoba cijepljena cjepivom protiv bolesti COVID-19, odobrenim od strane Europske komisije.
  Osoba koja ima negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa.
  Osoba koja je preboljela bolest COVID-19 11. dan od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

  Sve navedeno osobno sam provjerio. Uputio sam se u lokalni ured HZZOa u gradu Krku. Ponio sam zdravstvenu iskaznicu, osobnu iskaznicu i potvrdu o cijepljenju. Na red sam došao bez čekanja, predao sam dokument za identifikaciju i službenica je pronašla moje podatke u sustavu. Isprintala mi je potvrdu i cijela „operacija“ nije trajala više od par minuta.

  Na obrascu potvrde pišu svi važni podaci a sama potvrda ima i QR code za očitavanje. Isti je moguće fotografirati i pohraniti u memoriju mobilnog pametnog telefona.

  Ova potvrda služi za kontrolu ulaska na sva događanja gdje su propisane protuepidemijske mjere kao i kod putovanja. Potvrda značajno pojednostavljuje cijeli postupak poštivanja protuepidemijskih mjera i olakšava međudržavna putovanja.

  Više informacija o EU digitalnoj COVID potvrdi dostupno je na www.eudigitalnacovidpotvrda.hr.

  N.Pinezić

  Latest Posts

  Ne propustite

  Newsletter

  Ostanite u kontaktu i primajte najnovije savjete!