Subota, 22 lipnja, 2024
spot_img
Više

  Najnovije objave

  Putovanja olakšana

  TURISTIČKA PUTOVANJA I MJERE NA POVRATKU

  Njemačka savezna vlada usvojila je nova pravila za ulazak u Njemačku iz rizičnih područja, visokorizičnih područja i područja s pojavom mutacije korona virusa. Tako je za povratak iz rizičnih područja (narančaste zone) ukinuta obaveza karantene i testiranja za osobe koje su cijepljene s dvije doze i za putnike koji su preboljeli Covid. Ostali moraju prije ulaska u Njemačku napraviti PCR test koji ne smije biti stariji od 72 sata ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Ako je test negativan ne trebaju ići u karantenu od 10 dana (do sada obavezno, a moglo se skratiti na pet dana s novim negativnim testom nakon pet dana). Djeca do 6 godina starosti oslobođena su obaveze testiranja.

  Za osobe koje dolaze iz visokorizičnih zona (crvene zone) postupak je isti za osobe koje nisu cijepljene s dvije doze ili su preboljele Covid, osim što i dalje moraju u desetodnevnu karantenu koja se može prekinuti nakon pet dana ako se testiraju i imaju negativan nalaz.

  Posebno se prate područja u kojima vlada epidemija mutiranog virusa. Povratak u Njemačku s takvog područja podrazumijeva testiranje za sve putnike bez obzira da li su cijepljeni ili preboljeli Covid i karantenu od četrnaest dana bez mogućnosti skraćivanja. Iz takvih se područja smiju u Njemačku vratiti samo njemački državljani i osobe sa stalnim boravkom u Njemačkoj.

  Svi putnici koji putuju zrakoplovom moraju predočiti negativan test prija ulaska zonu ukrcaja.

  Hrvatska je još uvijek označna kao visokorizično područje.

  Što se tiče Slovenije, putnici koji nisu preboljeli Covid i nisu cijepljeni s dvije doze cjepiva, moraju pri ulasku u Sloveniju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati i moraju u desetodnevnu karantenu s mogućnošću skraćivanja karantene ako je nakon pet dana nalaz testa negativan.

  Što se Austrije tiče, Hrvatska je na popisu visokorizičnih zemalja do konca Svibnja pa vrijede pravila kao i u Njemačkoj.

  Povratnici u Češku trebaju ispuniti uvjete kao u Njemačkoj i Austriji ali moraju još i nositi FFP2 maske 14 dana nakon povratka u zemlju bez obzira na negativan rezultat testa.

  U Slovačkoj zabrana putovanja u inozemstvo u turističke svrhe ostaje na snazi sve do 28. svibnja 2021.

  Što se Italije tiče, od tamo dolaze vijesti da regije Venezia-Friuli-Giulia, Sardinija i Molise ulaze u zelenu zonu od 1.lipnja a od 7. lipnja taj će status dobiti i Abruzzo, Lombardia, Lazio i Emilia Romagna. Navodno će cijela zemlja biti u „zelenom“ od 21. lipnja. Ukida se obaveza nošenja maski na otvorenom, ostaje obaveza za zatvorene prostore. Velika javna okupljanja i dalje će biti zabranjena. I u Italiji je 15. svibnja ukinuta odredba o petodnevnoj samoizolaciji za sve putnike koji dolaze iz EU zemalja. Ostaje i dalje na snazi odredba o obaveznom predočenju negativnog nalaza PCR ili brzog testa za sve putnike koji nisu preboljeli Covid ili nisu cijepljeni dva puta.

  Latest Posts

  Ne propustite

  Newsletter

  Ostanite u kontaktu i primajte najnovije savjete!