Subota, 22 lipnja, 2024
spot_img
Više

  Najnovije objave

  MINISTRICA BRNJAC NAJAVILA SMANJENJE TURISTIČKE PRISTOJBE

  Smanjenje davanja

  Ministrica Brnjac je nedavno najavila da će iskoristiti zakonsku mogućnost pozivanja na izvanredne okolnosti i novim pravilnikom umanjiti paušalnu turističku pristojbu i članarinu iznajmljivačima za 50%.
  Također je najavila da se u suradnji s hotelijerima i sektorom nautike vrši priprema za mogućnost smanjenja turističke pristojbe za 20%.

  Da podsjetimo, visinu paušalne turističke pristojbe određuju predstavnička tijela regionalne samouprave (županijske skupštine, skupština grada Zagreba) ali već polovicom siječnja tekuće za narednu godinu. Zbog takvog vremenskog okvira prošle je godine donesena dopuna Zakona o turističkoj pristojbi i Zakona o članarinama u turističkim zajednicama temeljem kojih ministar turizma može podzakonskim aktom umanjiti ove paušalne iznose.

  Što se tiče paušalnog poreza na dohodak, njegovu visinu određuju predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave (vijeća gradova i općina) i to najkasnije do 15. 12. tekuće godine za iduću godinu. Na žalost 2020. godine nije došlo do dopuna Zakona o porezu na dohodak pa onda ni Pravilnika o paušalnom oporezivanju djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja turistima. To se nije dogodilo ni u ovoj godini pa resorni ministar ne može umanjiti porez.

  Porez su mogla umanjiti vijeća općina i gradova do 15.12. 2020. za 2021., kada je bilo razvidno da nas u 2021. očekuje nastavak pandemije s istim posljedicama. To umanjenje ne može biti ispod 150,00 kn po postelji jer je to donja granica definirana Zakonom.

  Kreće cijepljenje turističkih djelatnika

  Ministrica Brnjac je najavila i početak cijepljenja turističkih djelatnika upravo ovih dana. Planira se cijepljenje 70.000 djelatnika u turizmu. U prvoj skupini su stalni i sezonski djelatnici hotelskih tvrtki i to oni koji su više izloženi kontaktu s gostima. U drugoj skupini će biti procijepljeni i iznajmljivači, njih oko 90.000 koji su se izjasnili za cijepljenje.

  Država će organizirati testiranje brzim testovima

  Pokrenuta je nabava velikog broja brzih, antigenskih testova čiju će cijenu djelomično pokriti država. Ovi će testovi biti na raspolaganju turistima u svim turističkim mjestima koje će odrediti lokalne turističke zajednice i jedinice lokalne samouprave. Planirani su i mobilni timovi za testiranje koji će pokrivati najfrekventnija mjesta prema potrebi. Ovakva bi mjera trebala znatno olakšati pristup testiranju i smanjiti cijenu testiranja na odlasku iz zemlje, što je osobito značajan trošak za višečlane obitelji.

  N.pinezić

  Latest Posts

  Ne propustite

  Newsletter

  Ostanite u kontaktu i primajte najnovije savjete!