Već smo u prvom nastavku naveli mogućnost registracije dviju dopunskih djelatnosti koje nisu povezane jedna s drugom, organiziranje i iznajmljivanje smještaja turistima i OPG.
Pored ove mogućnosti, kategorizacije smještaja u domaćinstvu i registracije OPGa, kroz samu registraciju OPGa moguće je također pružati određene turističke i ugostiteljske usluge.
Pravilnikom o dopunskim djelatnostima na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (NN 76/2014-1436) regulirano je obavljanje ovih djelatnosti.
Savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede pri Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva na web stranici savjetodavna.hr daje detaljna uputstva:
„Turističke usluge koje OPG može pružati radi odmora i rekreacije turista u sklopu svoje dopunske djelatnosti seoskog turizma, sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu (NN 130/17, 25/19, 98/19, 42/20) su:
– sudjelovanje u poljoprivrednim aktivnostima: berba voća i povrća, ubiranje ljetine i sl.
– sudjelovanje u aktivnostima akvakulture
– lov i ribolov te prezentacija načina lova i ribolova
– vožnja kočijom, čamcem, biciklom, jahanje, pješačenje i slične aktivnosti
– aktivnosti aktivnog i pustolovnog turizma (uz posebne uvjete i certifikate/uvjerenja propisane za te aktivnosti)
– iznajmljivanje prostora, sredstava, pribora i opreme
– iznajmljivanje prostora za izlet i piknik
– provođenje programa kreativnih i edukativnih radionica vezanih za poljoprivredu, akvakulturu, tradicijske obrte i sl.
– prezentacija poljoprivrednog gospodarstva, lovišta i šuma te prirodnih i kulturnih vrijednosti u okviru njih
– posjeti etno zbirkama i sl.
Za navedene turističke usluge nije potrebna posebna registracija već se one pružaju u sklopu upisanih dopunskih djelatnosti u Upisniku OPGa.
Kod pružanja turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma i za organizaciju manifestacija koje uključuju takve aktivnosti su propisani posebni uvjeti te posjedovanje certifikata/uvjerenja koje izdaje Stručno povjerenstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. U slučaju neposjedovanja istog, može se angažirati osoba koja ima odgovarajuće domaće ili strano uvjerenje, odnosno certifikat kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja aktivnosti.
OPG može pružati i pojedine usluge turističke agencije i to kod pružanja turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma. Za goste koji koriste usluge smještaja mogu se pružati usluge izleta i turističkog transfera, uz ispunjavanje uvjeta propisanih za turističku agenciju i to za najviše 50 turista istodobno.
Ugostiteljske usluge koje OPG može pružati sukladno Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti (NN 85/15, 121/16, 99/18, 25/19, 98/19, 32/20, 42/20) su:
– pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka iz pretežito vlastite proizvodnje za najviše 80 gostiju istodobno,
– usluživanje (kušanje) mošta, vina, voćnih vina, drugih proizvoda od vina i voćnih vina, jakih alkoholnih i alkoholnih pića te domaćih narezaka iz vlastite proizvodnje u uređenom dijelu stambenog ili gospodarskog objekta, u zatvorenom, natkrivenom ili na otvorenom prostoru za najviše 80 gostiju istodobno,
– smještaj u sobi, apartmanu, ruralnoj kući za odmor do najviše 10 soba, odnosno za 20 gostiju istodobno, u koji broj se ne ubrajaju pomoćni kreveti,
– smještaj u kampu i/ili kamp odmorištu s ukupno najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno, u taj broj se ne ubrajaju djeca do 12 godina starosti,
– kapacitet u objektu za robinzonski smještaj se određuje prema broju gostiju koji mogu sigurno boraviti u njemu. Usluge se mogu pružati u više vrsta objekata do ukupno 80 gostiju istodobno.
Iznimno se usluge mogu pružati i za više od 80 osoba radi organiziranja prigodnih tradicijskih proslava i manifestacija najviše deset puta tijekom kalendarske godine, uz obvezu prijave mjesno nadležnom uredu središnjeg tijela državne uprave nadležnog za inspekcijske poslove u području ugostiteljstva, tri dana prije događaja.
Gostima koji koriste navedene smještaje mora biti omogućeno korištenje usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka (doručak ili polupansion ili puni pansion) iz pretežito vlastite proizvodnje.
Objekti ili zemljište (za kamp) u kojima se pružaju usluge na OPG-u moraju biti u vlasništvu, moraju ispunjavati uvjete sukladno posebnim propisima kojima se uređuje gradnja te ispunjavati minimalne uvjete za vrstu i uvjete za kategoriju.
Iznimno, iznajmljivač može pružati usluge i u objektu ili na zemljištu koji su u vlasništvu njegovog bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera, srodnika ili člana obitelji, uz njihovu pisanu suglasnost. Za objekte u kojim se pružaju ugostiteljske usluge, a koji se nalaze u postupku legalizacije izdaje se privremeno Rješenje.
Svi uvjeti su detaljno propisani Pravilnikom o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge na OPG-u (NN 54/16, NN 69/17, 120/19).
Objekt na OPG-u funkcionalna je cjelina u kojem se, ovisno o vrsti, pružaju ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka uobičajenih za kraj u kojem se nalazi OPG, iz poljoprivrednih proizvoda pretežito vlastite proizvodnje, usluge smještaja te ostale usluge u funkciji turističke potrošnje. U pretežito vlastitu proizvodnju OPG-a spadaju:
– poljoprivredni proizvodi proizvedeni na OPG-u koji pruža ugostiteljske usluge
– poljoprivredni proizvodi kupljeni od drugih PG-a (Upisnik)
– nedrvni šumski proizvodi, samoniklo bilje, gljive, puževi, žabe, ribe i drugi vodeni i morski organizmi te divljač, koje član OPG-a ulovi, ubere ili kupi
– Jela, pića i napici uobičajeni za kraj u kojem se nalazi OPG su proizvodi od pretežito vlastite proizvodnje i usluženi na tradicionalan način (domaća jela, pića i napici) Proizvodi za pripremu domaćih jela, pića i napitaka (brašno, riža, margarin, maslac, ulje, sol, svi začini, šećer, mineralna voda, čaj, kava i sl.) ne moraju biti iz pretežito vlastite proizvodnje.
Vrste objekata na OPG-u razvrstanih sukladno obveznim ugostiteljskim uslugama:
– Vinotočje/Kušaonica – objekt u kojem se gostima pripremaju i uslužuju vina i/ili voćna vina i/ili proizvodi od vina i/ili voćnih vina i/ili ostala alkoholna pića i/ili naresci (suhomesnati proizvodi, sirevi i slično) i/ili namazi koji se sljubljuju s tim pićima
– Izletište – objekt u kojem se gostima pripremaju i uslužuju topla i hladna jela, pića i napici
– Soba – Apartman – objekt u kojem OPG pruža uslugu smještaja, opremljen tako da gost sam može pripremati i konzumirati hranu
– Ruralna kuća za odmor – objekt u kojem OPG pruža uslugu smještaja i korištenja okućnice, opremljen da gost sam može pripremati i konzumirati hranu
– Kamp – objekt na kojem OPG pruža usluge smještaja na smještajnim jedinicama na otvorenom prostoru – usluge kampiranja
– Kamp odmorište – objekt na kojem OPG pruža usluge kampiranja za kraći odmor gosta s vlastitom pokretnom opremom za kampiranje
– Objekt za robinzonski smještaj – objekt u kojem OPG pruža usluge smještaja u prostorijama ili na prostorima pod neuobičajenim okolnostima i uvjetima.
U svim navedenim objektima koji pružaju uslugu smještaja OPG mora pripremiti i uslužiti jelo, piće i napitke, na zahtjev gosta.
OPG koji pruža usluge smještaja u gore navedenim vrstama objekata može iste pružati i u tradicijskim objektima u funkciji poljoprivredne proizvodnje (klijet, pastirska koliba, katun, kažun, ribarska koliba, štagalj i sl). Ovi tradicijski objekti mogu se nalaziti na samom OPG-u ili u ruralnom okruženju izvan OPG-a. Gosti mogu sami na svoj način i na svoju odgovornost pripremati i konzumirati jela, a može se organizirati usluživanje hrane, pića i napitaka i na catering način.
Ostali uvjeti:
– upis u Registar poreznih obveznika pri nadležnoj ispostavi porezne uprave u roku 8 dana od početka obavljanja djelatnosti (bez obzira na visinu primitaka)
– upis dopunskih djelatnosti u Upisniku OPG-a u nadležnom regionalnom uredu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju
– objaviti uvjete, sadržaj i cijenu svake pojedine usluge na hrvatskom jeziku, a može istodobno i na nekom drugom jeziku i pridržavati se tih uvjeta, sadržaja i cijena
– za svaku izvršenu uslugu korisniku izdati račun, sukladno posebnim propisima kojima se uređuje izdavanje i čuvanje računa
– omogućiti korisniku usluge podnošenje pisanog prigovora u svojim poslovnim prostorijama
– istaknuti na ulazu u objekt radno vrijeme (ili navesti: uz prethodni dogovor)
– izraditi normative namirnica, pića i napitaka kod usluga spravljanja i ponude hrane
– plaćanje boravišne pristojbe (paušalno)
– kod pružanja usluga spravljanja i ponude hrane osigurati poštivanje zdravstvenih uvjeta za osobe (sanitarna knjižica i higijenski minimum)
– vidno istaknuti na propisani način, natpis s oznakom vrste i kategorije objekta
– vidno u objektu istaknuti oznaku o zabrani usluživanja, odnosno konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadrže alkohol osobama mlađim od 18 godina
– kod usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka iz pretežito vlastite proizvodnje voditi računa da su ispunjeni uvjeti propisani posebnim propisima o hrani i da su jela, pića i napitci uobičajeni za kraj u kojem se nalazi OPG
– voditi popis gostiju, kod smještaja (knjiga ili e–vizitor)
– osigurati goste od nesretnog slučaja kod pojedinih usluga
– voditi evidenciju o pruženim uslugama OPG-a (u Agronet sustavu)“
Ako vam se sve ovo čini prekomplicirano, znači da ste spremniji za jednostavniji model funkcioniranja. To je onaj s početka teksta. O tome ćemo pisati u idućem nastavku.
www.dantes.com.hr